Geri Dönüşüm Hizmet Alanımız
Kağıt
Kâğıdın ana hammaddesi odundur. Kâğıtlık odun, mobilya vs. üretiminde kullanılan odundan düşük, yakacak olarak kullanılan odundan daha yüksek kalite seviyesindedir. Bu odun da, ya iğne yapraklı (çam vb. yumuşak) ağaçlardan veya yapraklı (meşe vb. sert) ağaçlardan elde edilir.
Kağıt imalatı yapan fabrikaları; kağıt hamuru fabrikaları bugün selüloz fabrikaları olarak bilinmektedir Ancak bugün kağıt fabrikaları hem kağıt hem de hamur üretimi yapan entegre tesisler olarak kurulmaktadır.
Şirketimizde çevre temizliğini ön planda tutmak için kağıt toplama işleminde konteyner sistemi kullanılmaktadır. Bu sistemde kağıdın çıkabileceği fabrika ve marketlere konteynır yerleştirilerek buradaki atık kağıdın zahmetsizce toplanmasını sağlamaktadır. Bu sistemde 3 dakika gibi kısa bir sürede boş konteynır bırakılıp dolusu alınmaktadır.
Arşiv İmhası
Banka, üniversite, resmi daireler gibi kamu kuruluşlarının ve özel işletmelerin arşivleri ve tekrar kullanımının önlenmesi amacıyla ambalajların ve çeşitli yazılı belgelerin kontrollü imhası yapılmaktadır.
Tedarik Noktaları
Matbaalar, Fabrikalar, Market Ana Depoları, Belediye.
Kağıt geri dönüşüm tesislerine gönderilenler; 1. hamur, oluklu mukavva, kroma karton, kuşe, gazete, karışık vb.
Geri Dönüşümü Olan Kağıt-Karton Malzemeler
Gazete, dergi ve mecmualar, defterler, kitaplar, kataloglar, prospektüsler, kartonlar, formlar, bilgisayar kağıtları, sigara paketleri, kağıt torbalar, plastik içermeyen biskuvi, çikolata, sakız vb. kağıtları.
Geri Dönüşümü Olmayan Kağıt-Karton Malzemeler
Yağlı ve ıslanmış kağıtlar, karbon ve faks kağıtları, duvar kağıtları, yapıştırma bantları, yapışkanlı mumlu kağıtlar, kaplama kağıtları, kullanılmış temizlik kağıtları.
UNUTMAYALIM
• Toplanan her 1 ton atık kâğıttan üretilen yeni kağıt miktarı yaklaşık olarak 17 tane 35 yaşındaki ağaçtan üretilen kağıt miktarına eşittir.
• Bir ofis çalışanı, bir yılda ortalama, 80 kilo birinci kalite kağıdı çöpe atar.
• 4 ofis çalışanı bir yil boyunca kağıt atıklarını ayrı toplayıp, geri dönüşüm sistemine kazandırdığında, 5 adet yetişkin ağacın kesilmesini önler.
• Yetişkin bir Ağaç, 72 kişinin günlük Oksijen ihtiyacını karşılar.
• Geri dönüşen 1 ton kağıt, 2110 Litre Fuel Oil, 190 Litre Benzin, 4120 KWh elektrik ve 25900 litre su tasarrufu sağlar.
Atık Kağıtlar Geri Kazanıldığında
• Kromo karton (İlaç, deterjan ve diğer ambalaj kutuları),
• Temizlik kağıtları (Peçete, mendil, tuvalet kağıdı),
• Yazı kağıtları (Defter, kitap),
• Yumurta kartonları,
• Çatı kaplamaları (Onduline) üretilebilmektedir.
Bursa’nın en çok tercih edilen geri dönüşüm firmasını şimdi arayın!
Plastik
Plastiklerin kaynağı, ham petrol, gaz ve kömürdür. Plastiğin genelde ana kaynağı petrol rafinerisinden arta kalan bakiye maddelerdir. Dünyada üretilen toplam petrolün sadece %4 ü plastik üretimi için kullanılmaktadır.
Plastikler düşük yoğunluklu, kuvvetli, istenen şekilde şekillendirme özelliğine sahip ve düşük maliyetinden dolayı geniş bir kullanım alanına sahiptirler.
Çok yönlü kullanım sonucunda her yerde bulunan plastiğin ödemesi gereken çevresel bir bedel söz konusudur. Plastikler, atıkları nedeniyle günümüzde en negatif imaja sahip ambalaj malzemesi haline gelmiştir. 1970 yılından bu yana plastik kullanımı beş kat artmıştır. Yakın zamana kadar bu kullanım sonucu ortaya çıkan atıkların çoğu toprağa gömme ile son bulmuştur. Ancak toprağa gömme plastik atık sorununa çözüm getirmemiştir. Bu nedenle soruna çözüm arayışı çerçevesinde plastikleri atıklardan ayırmak, onları en etkili yöntem ve en uygun maliyetle yeniden üretim prosesine dahil etmek plastik atıkların azaltılması ve kaynakların etkin kullanılması açısından önemlidir.
Plastikler doğada parçalanma süresi en uzun olan madde oldugu icin yok edilmesi güçtür. Plastikler çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Bazı plastikler var ki doğada 1000 yıl bozulmadan kalabilir. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur.
Bu nedenle bu maddelerin mümkün olduğunca ayrı biriktirilip geri kazanılmaları sağlanmalıdır.
Yine ayrıca yeni kaynaklar kullanarak plastikleri üretmek yerine plastik atıklardan faydalanarak geri-dönüşüm ürünler elde etmek % 85-90 oranında enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Plastikler kendi içerisinde sınıflara ayrılırlar. Bunlar;
PE(polietilen)
Kullanıldığı başlıca alanlar: Alışveriş poşetleri, kozmetik ambalajları, dondurma kapları.
Yeni alışveriş poşetleri, filmlere, çeşitli şişeler, geri dönüşüm kumbaraları, çöp torbaları, tarımsal borular, çocuk parkı ekipmanlarına dönüşebilirler.
PET(Polyethylene Tetrapythalate)
Kullanıldığı başlıca alanlar: Alkolsüz içecekler, soda, meyve suyu, su ve yağ şişeleri, kavanoz, şeffaf ve kapaklı market ve şarküteri kapları ile çeşitli yiyecek ambalajlarının yapımında kullanılmaktadır.
İçecek şişeleri, plastik tepsiler, sentetik halı içerikleri, esneyen kurşun kalemlere dönüşebilirler.
PP(Polypropylene)
Kullanıldığı başlıca alanlar: Hızlı tüketim gıda ürünlerinin ince ambalajları, ketcap şişeleri, yogurt, peynir, margarin kaplarinin yapımında kullanılır.
Temizlik ve kimyasal malzemelerin ambalajı, akü komponentleri, plastik firça ve süpürge , yağ konisi, bisiklet dişlisi ve bidonlara, araba parçaları, plastik tepsiler, halıların sentetik içerikleri, tekstilde kullanılan elyaf ve endüstriyel fiberlere dönüşebilirler.
PS(Polistyrene)
Kullanıldığı başlıca alanlar: Plastik çatal-kaşık yapımında, ilaç şişeleri, et tabakları, yoğurt ve margarin kapları yapımında kullanılır.
Yoğurt kapları, büro aksesuarları, plastik tepsiler, oyuncaklar, video kasetleri ve keys kutuları ve yalıtım malzemelerinin de dahil olduğu bir dizi yeni ürüne dönüşebilirler.
Market ana depoları, satış noktaları ve kaynağında ayrıştırma çalışmalarından gelen ambalaj atıkları ile endüstriyel kuruluşlardan geri dönüşüm tesisimize gelen plastik ambalajlar, sınıflarına, renklerine ve üretim proseslerine göre ayrıştırılır ve geri dönüşüm tesislerine gönderilmek üzere balyalanır.
Geri Dönüşebilen Plastikler
Çay-kahve, su makinelerinden atılan plastik bardaklar, deterjan kapları, her tür plastik torba ve ambalaj ürünleri, meyve suyu, alkolsüz içecek ve yiyecek kapları, sabun ve deterjan kapları, pirinç ve benzeri bakliyat paketleri gibi, leğen, kova, bidon, çamaşır sepetleri, plastik sandalye, masa, plastik süt ve ayran, yoğurt kutuları, plastik torbalar, plastik soda, mesrubat, şampuan, çamasır suyu şişeleri, strech film.
Geri Dönüşemeyen Plastikler
Motor ve makine yağı kutuları, boya kutuları, vernik kutuları, margarin kapları, kirli ve yağlı kaplar, deodorantlardır. Motor yağı plastik şişeleri, antifriz kapları, benzin ve yağ ilave şişeleri ile kahverengi likör şişelerinin geri kazanılması sakıncalıdır.
Cam
Köpük
Köpük, genleşmiş polistiren köpük veya EPS’dir. Bu malzeme, genellikle gıda ambalajı veya laboratuvar ekipmanı gibi şeffaf ürünler yapmak için kullanılan bir plastik olan polistirenden yapılmıştır. Polistiren renklendiriciler, katkı maddeleri ya da farklı plastiklerle birleştirilmesi noktasında arabaların çeşitli parçalarının, oyuncakların aletlerin ve çok daha fazlasının yapımında kullanılabilir. EPS çoğunlukla havadan oluşur. Bu nokta da yaklaşık %95’inin hava olduğunu ifade edebiliriz.
Köpük Nasıl Geri Dönüştürülür ?
Straforun geri dönüşümü süreci, toplanan genleşmiş polistiren (EPS) köpüğün, konveyör bantları yoluyla önce malzemeyi parçalayan bir makineye beslenmesini içerir. Köpük Yoğunlaştırıcılar malzemeyi köpüğün bir macun halinde eritilmek üzere ısı ve basınca maruz kaldığı plastik bir ekstrüdere aktarır. Bu yoğunlaştırılmış köpük, makinenin küçük bir çıkışından ekstrüde edilir ve soğutulduğunda, külçe olarak bilinen şeye katılaşır. Bu eritme işlemi 1/90 kadar azaltır, en verimli olan orijinal hacmini ve emisyonu artırır.
Sıkıştırıcılar, parçalanan malzemeyi alır ve köpüğü sıkı bloklar halinde sıkıştırır. Bu işlem, en çok 1/50 köpüğün hacmini azaltır orijinal hacminin ve düzgün ve yoğun bloklar halinde strafor döner. En verimli olmasa da köpüğün bu yöntemle sıkıştırılması, malzemenin kolay taşınmasını sağlar. Diğer bir yöntem, köpüğü çözmek için turunçgillerden ekstrakte edilebilen Limonene olarak bilinen sıvı bir hidrokarbon kullanmaktır. Köpük geri dönüştürme süreci çevre dostu bir köpük geri dönüştürme yöntemi olarak kullanmaktadır. Bu EPS biçimleri daha sonra yeni EPS ürünlerinde yeniden kullanılmak üzere gerekli fabrikalara kolayca taşınabilir. Firmamız en güvenli ve en verimli Strafor geri dönüşüm yöntemini kullanan köpük yoğunlaştırıcıları üretir.
Tekstil
Tekstil atıkları; suni iplik fabrikalarından çıkan atıklardan, tekstil imalatı atıkları ve tüketici atıklarından oluşuyor. Tekstil ve konfeksiyon sektörü için uluslararası çözümler üretmeye çalışan kuruluşlar, tekstil atıklarının yeniden kullanımı ve geri kazanımı konusunda çalışmalar yürütüyor.
Kıyafetlerin yeniden değerlendirilmesinin taşıdığı büyük önemle birlikte tekstil ürünlerinin yüzde yüze yakınının geri dönüştürülebilmesi konusunda yoğun çalışmalar gerçekleştiriliyor. Örneğin; denim ürünleri, en fazla yüzde 20 geri dönüşüm pamuk elyafı içerebiliyor. Kaliteyi düşürmeden bu oranı arttırmak için daha fazla teknolojik yenilik gerekiyor. Denim ürünlerinin geri dönüşümünde, kullanılmayan denim ürünleri lif haline gelene kadar parçalanıyor. Elde edilen liflerin büyük kısmı yalıtım malzemesi olarak kullanılırken kalan kısım ise yeni kumaş üretmek üzere, kullanılmamış lifler ile karıştırılıyor.
Geri dönüşüm, karbon ayak izinin azalmasına yardımcı oluyor
Giysileri geri dönüşümde kullanmak için geri dönüşüm tesislerine ihtiyaç duyuluyor. Günlük 500 ton veya daha fazla tekstil ürünü toplanabildiği takdirde, geri dönüşüm tesisi kurulabiliyor. Atıkların geri dönüşümü sayesinde; doğal kaynaklar korunmuş, enerji tasarrufu sağlanmış, atık miktarı azalmış, ekonomiye katkı sağlanmış, geleceğe yatırım yapılmış oluyor.
Basit bir tişörtü ve kot pantolonu üretebilmek için 8 ton ve üstü miktarda su harcanıyor. Aynı zamanda kumaşların birer kıyafet haline getirilmesinde tahmin edilemeyecek kadar kimyasal malzeme ve enerji kullanılıyor. Konvansiyonel pamuktan ya da rengârenk kıyafetleri oluştururken kullanılan kumaş boyalarından da çevreye çok fazla oranda ve çeşitte kimyasal madde salınıyor. Bu fazla miktardaki su ve enerjinin geri kazanılmasına, kullanılmayan kıyafetleri yeniden üretim döngüsüne ekleyerek başlanılması gerekiyor.
Kıyafetlerin tekrar üretim döngüsüne kazandırılmasıyla doğaya salınan kişi başı karbon miktarını gösteren karbon ayak izi düşüyor. Böylece doğaya katkı sağlanıyor. Bir yerlere araçla gitmek yerine yürümek ya da bisiklet kullanmayı tercih etmek, özel araç yerine toplu taşımayı kullanmak, eski kıyafetleri geri dönüşüme kazandırmak gibi davranışlar karbon ayak izinin düşmesine yarıyor. Tek bir kot pantolonun üretime yeniden kazandırılmasıyla havaya salınan 32 kg karbonun ve 400 MJ enerjinin üretimde yeniden kullanılmasına dolayısıyla havaya salınan karbon miktarının artması yerine sabit kalmasına yardımcı oluyor.